NALEWKI Z ZIÓŁ


Napary z ziół możemy zastąpić nalewkami alkoholowymi, będą to nalewki na spirytusie lub
nalewki wódczane. Ich zaletą jest dłuższa trwałość, wyższa koncentracja leczniczych wyciągów i
większa wygoda w użyciu. Nalewka służyć może przez wiele dni, miesięcy a nawet lat.
Alkoholowych wyciągów z ziół nie powinni stosować chorzy, którym alkohol jest przeciwwskazany.
Wiele leków nabywanych w aptekach to wyciągi alkoholowe z ziół — możemy przygotować sami.
Zawsze należy postępować zgodnie z podanym zaleceniem.


Nalewka z aloesu
Działanie: ułatwia trawienie, leczy i regeneruje pęknięcia skóry, podrażnienia i skaleczenia.
Aloes jest szczególną rośliną i jej właściwości lecznicze są niedostatecznie znane. Przed zerwaniem
liści rośliny nie podlewamy przez 10 dni. Najwłaściwszym jest aloes o grubych mięsistych liściach
rosnący minimum 3 lata. Po zerwaniu liście oczyścić z kurzu i owinąć w papier, przechowywać przez
dalsze 5 dni w ciemnej szafce. W czasie leżakowania uaktywnia się działanie biostymulatorów, które w
tajemniczy dla nas sposób regenerują organizm. Liście przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub
wyciskamy sok w sokowirówce. Na 1 szklankę soku aloesowego dodajemy 1 szklankę alkoholu (spirytus
18
lub wódka). Przechowujemy w ciemnych butelkach, najlepiej w lodówce. Przed spożyciem rozcieńczyć
ciepłą wodą. Nalewka w łagodny sposób wpływa na system trawienny.
Nalewka z brzozy
Działanie: odświeża organizm, regeneruje wątrobę.
Na wiosnę nacinamy korę brzozy w kształcie litery „V" i wkładamy rynienkę, po której sok spływał
będzie do butelki. Po nabraniu należy bezwzględnie zabezpieczyć skórę brzozy, aby sok przestał
wypływać. Opatrzyć rany drzewa i podziękować mu za pomoc. Sok brzozowy mieszamy ze spirytusem
w proporcji 1:1 pijemy po 40—50 kropli w rozcieńczeniu z wodą w zależności od potrzeb. Nalewka
brzozowa usuwa z organizmu toksyny, wzmacnia. Jest pomocna w kamicy pęcherzyka żółciowego.
Może być używana jako środek do wzmacniania włosów.
Nalewka z arcydzięgla
Działanie: łagodzi zatrucie nikotyną i alkoholem
Na 25 dkg rozdrobnionego korzenia arcydzięgla wlewamy 250 ml spirytusu. Zamykamy słoik i
odstawiamy na 2 tygodnie. Odsączamy. Nalewka jest lekiem o silnym działaniu. Przyjmujemy po
jedzeniu 25 kropli na cukier lub wodę.
Nalewka z czarnej porzeczki
Działanie: reguluje krążenie krwi i chroni organizm przed przeziębieniem.
Na 1 część świeżych owoców czarnej porzeczki bierzemy najczęściej 10 części wódki. Możemy
zmniejszyć ilość alkoholu lub zwiększyć ilość owoców. Odstawić. Dodajemy do herbaty lub
przyjmujemy po małym kieliszku.
Nalewka chrzanowa
Działanie: używa się zewnętrznie do smarowania miejsc w bólach korzonkowych, rwie kulszowej,
reumatyzmie.
Oczyszczony korzeń chrzanu ścieramy na tarce. Szklankę wódki wlewamy do słoika i wsypujemy 100
gram startego chrzanu. Zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Odsączamy.
Nalewka z dzikiej róży
Działanie: wybitnie wzmacnia organizm
Pół kilograma owoców dzikiej róży umytych i odsączonych rozdrabniamy. Przekładamy do słoja,
dodajemy 5 dkg cukru. Zalewamy litrem wina lub wódki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Odsączamy przez gazę. Jest to środek wzmacniający z dużą ilością witaminy C. Pijemy po 1 kieliszku
dziennie.
Nalewka z głogu
Działanie: rozszerza naczynia krwionośne, łagodzi ataki dusznicy bolesnej.
Wsypujemy do słoja pół kilograma oczyszczonych owoców głogu. Wlewamy 1 szklankę spirytusu (lub
wódki). Odstawiamy na tydzień. Odsączamy. Jest to lek o silnym działaniu. Obserwować reakcje
organizmu. Zachować ostrożność.
Nalewka z jałowca
Działanie: moczopędne i żółciopędne. Skuteczna w zaburzeniach układu trawienia.
Oczyszczone i odsączone jagody jałowca (10 dkg) wsypujemy do słoika i zalewamy 1 szklanką spirytusu
(lub wódki). Odstawiamy na 1 tydzień. Odsączamy. Wlewamy do czystej butelki. Pijemy w
rozcieńczeniu z ciepłą wodą, 3 razy dziennie po 25 kropli.
19
Nalewka z mięty pieprzowej
Działanie: stosujemy w okresie zaburzeń trawiennych.
Zalewamy w słoiku 10 dkg suszonych liści mięty pieprzowej, pół litrem spirytusu 70%. Odstawiamy
na 10 dni. Przyjmujemy na wodę po 15 kropli. Zachowujemy rozsądek, by nie przedawkować.
Stosujemy tylko w okresie zaburzeń trawiennych.
Nalewka z orzechów włoskich
Działanie: niestrawność, przewlekły nieżyt żołądka i jelit.
Umyte i odsączone zielone orzechy włoskie (jeszcze miękkie), w ilości 30 sztuk, kroimy na 8 cząstek
i wkładamy do słoika. Zalewamy 1 litrem wódki. Zakręcamy. Odstawiamy na miesiąc. Odsączamy.
Przyjmujemy przed jedzeniem po 30 kropli.
Nalewka piołunowa
Działanie: pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Wsypujemy do słoika 5 łyżek suchego ziela piołunu i zalewamy 1 szklanką spirytusu. Odstawiamy na
tydzień. Odsączamy. Spożywamy przed posiłkiem po 15 kropli w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Nalewka na mrówkach
Działanie: do nacierań w bólach reumatycznych.
Na 1 część świeżych mrówek wziąć 15 części 80% spirytusu. Pozostawiamy na 10 dni. Przecedzamy.
Używamy zewnętrznie.
Nalewka z dziurawca
Działanie: leczy schorzenia przewodu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych. Zewnętrznie
stosowana w bólach korzonkowych i reumatycznych.
Do słoja wkładamy 10 dkg ziela dziurawca (pocięte pąki, kwiaty, łodygi). Zalewamy pół litrem spirytusu.
Odstawiamy na 1 tydzień. Odsączamy. Rozcieńczamy ciepłą wodą. Profilaktycznie przyjmujemy przy
żołądkowych niedyspozycjach.
Nalewka rumiankowa
Działanie: pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego, stosowana do płukania gardła i na
okłady.
Do słoika wsypujemy 4 łyżki suchych kwiatów rumianku i wlewamy 2 szklanki spirytusu.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, często wstrząsając słoikiem. Odsączamy. Wewnętrznie:
25 kropli na niewielką ilość ciepłej wody. Zewnętrznie: 2 łyżki nalewki na szklankę wody do płukania i na
okłady.
Nalewka bursztynowa
Działanie: używana do nacierania bolących stawów i mięśni, pomocna przy nadwyrężeniu
ścięgien. Po natarciu skroni i nadgarstka usuwa zmęczenie.
Niepolerowany bursztyn myjemy, suszymy i rozkruszamy na drobne kawałeczki. Do butelki wsypujemy
2 łyżki bursztynu i wlewamy 1 szklankę spirytusu. Odstawiamy na kilkanaście dni. Gdy nalewka nabierze
jasnozłotego koloru, zlewamy do innej czystej butelki, a pozostały bursztyn ponownie zalewamy
spirytusem i odstawiamy, często wstrząsając butelką.
Nalewka z pokrzywy
Działanie: stosowana w bólach reumatycznych
Liście świeżej pokrzywy (ok. 10 dkg) drobno kroimy i zalewamy 2 szklankami spirytusu. Pozostawiamy
na kilkanaście dni. Odsączamy. Używamy zewnętrznie.
20
Nalewka wieloowocowa
Działanie: wzmacnia organizm, poprawia trawienie, leczy przyzębice.
Na 1 kg owoców (łącznie): czarnej porzeczki, dzikiej róży, głogu, jeżyny — wlewamy spirytus w takiej
ilości, by pokrył owoce. Odstawiamy na kilka tygodni. Zlewamy płyn znad owoców, a resztę przesączymy
przez gazę. Możemy doprawić do smaku miodem i dodawać do herbaty, szczególnie w okresie
chłodów.
Nalewka czosnkowa
Działanie: wzmocnienie organizmu, oczyszczenie naczyń krwionośnych, wspomaganie
trawienia.
Miażdżymy 15 dkg świeżego, oczyszczonego czosnku. Przekładamy do słoika i zalewamy 2 szklankami
40 % wódki (lub spirytusu). Zamykamy i pozostawiamy na 5 dni, często wstrząsając słoikiem.
Odsączamy przez gazę. Przechowujemy w lodówce. Jeśli czosnek zalewany był spirytusem, nalewka
może pozostawać poza lodówką. Zażywamy przez 1 miesiąc, po 5 do 20 kropli na niewielką ilość mleka
lub kefiru, 3 razy dziennie. Po miesięcznej kuracji zachowujemy 2 tygodnie przerwy i ponownie
przeprowadzamy miesięczną kurację. Cykle leczenia powtarzamy aż do wyleczenia.
Nalewka ze skrzypu
Działanie: wstrzymuje krwawienie z wrzodów żołądka, dwunastnicy, nosa, płuc.
Wysuszone ziele skrzypu rozdrabniamy w młynku na mniejsze igiełki. Do 50 gram ziela wlewamy 1
szklankę spirytusu. Pozostawiamy przez tydzień w zamkniętym słoiku. Odsączamy. Przyjmujemy 1 lub 2
razy dziennie po 25 kropli na łyżkę wody. Stosujemy w okresie krwawienia. Skrzyp niszczy w
organizmie witaminę B1 Podczas kuracji wspomagamy ustrój produktami, które zawierają tę witaminę.
Nalewka z liści selera
Działanie: zalecana przy astmie, ischiasu, reumatyzmie.
Pokrojone drobne liście selera przekładamy do słoja i zalewamy spirytusem, by liście były pokryte.
Zamykamy słoik. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Odsączamy. Zlewamy do ciemnej,
butelki nalewkę, a liście zalewamy w podobny sposób wódką. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne
miejsce. Odsączamy. Zlewamy obie nalewki. Przechowujemy w ciemnej butelce. Używamy
zewnętrznie i wewnętrznie.
Nalewka z jeżyn
Działanie: działa napotnie.
Na 1 część świeżych owoców jeżyn dodajemy 10 części wódki. Pozostawiamy w ciemnym miejscu
przez kilka tygodni. Przyjmujemy w czasie przeziębienia, po 2 lub 3 kieliszki dziennie.
Likier orzechowy
Działanie: zalecany w niedyspozycjach żołądkowych.
Kroimy 5 sztuk jeszcze zielonych, miękkich, świeżych orzechów włoskich. Przekładamy do słoja i
zalewamy 2 szklankami wódki. Pozostawiamy na 6 tygodni, często wstrząsając słojem. Przecedzamy.
Osobno gotujemy 2 szklanki wody z 20 dkg cukru. Studzimy. Mieszamy z wyciągiem alkoholowym z
orzechów. Odstawiamy na 2 tygodnie. Pijemy po małym kieliszku w okresie niedyspozycji
żołądkowych.

Wszelkie nalewki dostępne są w naszym sklepie

Odwiedź też

http://www.phytopharm.com.pl/

http://www.herbapol.pl/pl/Nasze-leki/Nalewka-kozlkowa.html